Hoe je de vrede houdt op het fietspad: ‘We willen laten zien dat het leuk is om te fietsen’

Artikel Brabants Dagblad, 26 maart 2018

Het wielerseizoen is weer van start gegaan. Vooral dit weekend haalden veel fietsers hun racerijwiel weer van stal voor een van de vele recreatieve ritten. Eén daarvan was de ‘Erwtensoeptocht’, de traditionele aftrap voor het seizoen vanuit Ammerzoden voor wielerclubs in de regio. Instructeur Jeffrie Janssen helpt de amateurpelotons om de vrede op het fietspad te bewaren.

‘Voor!’, brullen vijftien rensters van het Hoeksche Waards Dames Peloton tijdens hun eerste rit van het seizoen. Op een smalle dijk tussen de dorpen Westmaas en Strijen in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard zien ze voetgangers. Het fietspad is te krap om als groep te passeren. Het peloton verandert van een twee-aan-tweeopstelling in een lint. De fietssters rijden rustig achterelkaar langs een stel tegemoetkomende wandelaars.

Het is precies zoals ze het die ochtend hebben geleerd van Jeffrie Janssen. Als instructeur van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) geeft hij de cursus Wegkapitein bij wielerverenigingen. Ik vertel de hobbyfietsers over veiligheid. Voor elkaar, maar ook voor de overige weggebruikers. ”Want”, zo zegt Janssen, niet iedereen die een helm draagt en op een racefiets zit, hoeft aangeschoten wild te zijn.” De gouden tip volgens hem is ‘onderlinge duidelijkheid’. Bespreek de route die jullie gaan rijden en welke snelheid daarbij wordt aangehouden.” Door alles kort te sluiten, kan er onderweg geen verwarring ontstaan. Want als de groep aarzelt, doen automobilisten, fietsers en kinderen dat ook. Zo ontstaan gevaarlijke situaties.”

Fanatiekelingen

Nu het wielerseizoen begint, zijn de wegen weer vergeven van de amateurwielrenners. De wegen worden steeds drukker”, zegt Janssen. Volgens hem heeft een klein groepje ‘fanatiekelingen’ het verpest voor de echte wielerliefhebber. Het beeld is niet altijd even positief, helaas.”

Niet zelden ontaardt die drukte in een wedstrijdje ‘wie is de baas op de weg’? De amateurrenner of de automobilist? Ik vind hun arrogantie irritant”, zegt Amber Wesdorp. Zij rijdt vaak met haar paard in de polder, maar moet voortdurend uitwijken naar de berm voor passerende wielrenners. Ik verwacht dat we plaatsmaken voor elkaar. Helaas zien veel fietsers dat anders. Ze rijden met hoge snelheid, breeduit.”

Boukje van de Ven, één van de Hoeksche Waardse wielrensters zegt mensen gedag en bedankt ze als ze kunnen passeren. Wij willen laten zien dat het leuk is om met elkaar te fietsen.” Janssens tips helpen daar zeker bij. Renster Hanna Mesker: Afspraken worden hardop uitgesproken. We zitten nu op één lijn.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WielerSportClub Zeeland N.Br