Daphny van den Brand Classic

Een jaarlijks terugkerend evenement op de NTFU toertocht kalender is de Daphny van den Brand classic, welke dit jaar alweer voor de 6e keer georganiseerd wordt.

Deze toertocht is vernoemd naar onze lokale Zeelandse trots. Daphny is in totaal 11 keer Nederlands kampioen, 3 keer Europees kampioen en in 2003 (in Monopoli Italië) wereldkampioen veldrijden geworden. In datzelfde jaar werdt ze bovendien ook nog Nederlands kampioen op de mountainbike. Kortom een dame om met recht trots op te zijn!

Door het NTFU wordt deze tocht beoordeeld met 3 sterren. Het is voor zowel dames als heren een zeer aantrekkelijke toertocht met onderweg een zeer goede verzorging. Het start- en eindpunt – Camping De Heische Tip – is gelegen aan een natuurvijver met een mooi terras. Daar is volop gelegenheid om onder genot van een heerlijk muziekje wat te drinken, eten en na te praten. Tevens heeft Camping De Heische Tip uitstekende faciliteiten om na de tocht te douchen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Inschrijven en vertrek voor zowel dames als heren begint om 08.00 uur en is mogelijk tot 09:30 uur. Mogelijkheid voor voorinschrijven kan via bestuur@wsc-zeeland.nl.

Dit jaar is er – net als vorig jaar – keuze uit 3 afstanden:
– 85 km – 349 hoogtemeters
– 110 km – 448 hoogtemeters
– 135 km – 635 hoogtemeters

Het centrale startpunt voor alle 3 de afstanden is – zoals elk jaar – Camping De Heische Tip. Adres: Straatsven 4, 5411 RS Zeeland (Noord-Brabant).

ROUTEBESCHRIJVING TOERTOCHT

Via de statige Udenseweg gaat het richting het centrum van Zeeland, waarna we snel het buitengebied in gaan richting Langenboom, Mill en Beers. Hierna volgt een klein uitstapje richting Haps, let op de mooie molen! We mijden hierbij steeds de kernen. De eerste hoogtemeters volgen bij het viaduct over de A73. Vervolgens gaan we via de brug bij Oeffelt de Maas over en Limburg in. Daarna gaan we dwars door het pittoreske Middelaar over de dijk langs het prachtige water van de Mookerplas, waar in alle rust gerecreëerd wordt. Dan is het tijd voor de eerste echte kuitenbijter – de Zevendalseweg – bekend en berucht omdat hij zo lekker lang doorloopt voordat je de ‘top’ bereikt.

De route van de 85 km draait hier af terug naar de Mookerplas, om op ons vertrouwde en unieke plekje bij de Dolfijn te pauzeren. Voor velen is het elke jaar weer genieten van de activiteiten op het water, te zien vanaf het fraaie terras.

De deelnemers van de overige twee afstanden dalen af naar Groesbeek, waar ze twee klimmetjes pakken rond de ‘Stuwwal/Klein Amerika’. Vervolgens gaan we via een lusje door naar de Horst, waar de pauze voor de 110 km wordt verzorgd. De route gaat verder dwars door Groesbeek – klimmetje Herwendaalseweg – en de Stekkenberg, die niet kan worden overgeslagen. De route vervolgt zijn weg naar de Heilig Land Stichting waar we onder de poort doorrijden. Op de Sophiaweg is het iets meer dan vals plat, maar daarna is het lekker afdalen over de Ubbergse Holleweg.

De route van de 135 km maakt vanaf hier een extra lus door de Ooijpolder en scheert vlak langs de Duitse grens. De pauze van deze afstand wordt gehouden bij de Thornsche Molen in Persingen. Na de pauze wordt de drukke dijk zo veel mogelijk gemeden en keren we terug naar Nijmegen. Daar wacht de Beekmansdalseweg, die voor velen herinnerd zal worden als de lastigste klim naar de top van de Nijmeegse stuwwal. Dan volgt er een fraai stukje bos waar de deelnemers van de 110 km weer aansluiten.

De deelnemers van de 85 km pikken we vervolgens weer op in Molenhoek, waar het Maas-Waalkanaal wordt overgestoken. De route slingert vervolgens verder door het buitengebied om Overasselt en over de dijk langs de Maas richting Grave, waarna we via Velp terug keren naar Zeeland. Daar kunnen we lekker nagenieten van deze prachtige toertocht op het terras van Camping De Heische Tip.

 

WielerSportClub Zeeland N.Br