Cursus wegkapitein

Afgelopen zaterdag 11 juni 2022 stond de cursus Wegkapitein op het programma. In de vroege ochtend verzamelden: Jeno, Irma, Jos, Ramon, Astrid, Ben, Jeanne, Mike en Marcella, zich bij onze nieuwe sponsor D’n Brouwer.

Aldaar werden wij opgewacht door Corné Stoop, die namens de NTFU de cursus wegkapitein zou gaan geven. Onder het genot van een bakje koffie en thee begonnen we aan de cursus, die tot 15:00 uur zou gaan duren. De theoretische kennis zou in de middag getoetst gaan worden.

Wat is nu de precies een wegkapitein en wat is zijn of haar taak?

  • Begeleidt fietser bij de clubritten,
  • Ziet toe op de veiligheid bij de clubritten,
  • Volgt aanwijzingen op, (verkeersregelaars, politie)
  • Zorgt voor de materialen,
  • Route van de tocht bepalen,
  • Overzicht houden in de groep, snelheid bepalen naar niveau,
  • Verkeersregels in acht nemen,
  • Leiderschap tonen.

Al met al een hoop informatie die in de ochtend werden gegeven in de mooie en duidelijke presentatie van Corné. Teveel om hier op te noemen. Kijk eens naar de site van de NTFU en als goed is komt presentatie op de site. Altijd leerzaam even door te kijken.

Voor de lunch was het tijd voor het checken van de fietsen en helmen. Door Corné werden van te voren twee kapiteins aangewezen die de groep moesten gaan instrueren. Denk aan het controleren van de fiets op eventuele gebreken maar de groep ook de afgesproken tekens doorgeven, die tijdens een rit worden gegeven. Denk aan voor, (bv wandelaar, fietser aan de rechterzijde van de weg), tegen en achter, stopteken enz.

Na de voortreffelijke lunch van d’n Brouwer was het tijd voor de praktijk. Om de beurt werden twee kapiteins aangewezen die de rit zouden gaan begeleiden. Was leerzaam en zaten toch mooie tips van Corné bij.

Rond 15:00 uur samen geëvalueerd en nog wat nagepraat om vervolgens te horen te krijgen dat ons clubje toch maar mooi geslaagd was en wij een certificaat tegemoet mogen zien.

In deze tijd dat met name de recreanten wielersport behoorlijk onder vuur ligt,  zeker belangrijk dat eenieder zich bewust is van het feit dat wij allen diegene zijn die er een positieve wending aan kunnen geven. Hou je ten aller tijden aan de verkeersregels maar ook aan de gedragsregels. Ben netjes bij het inhalen en bedank mensen hiervoor. Zijn er allen mee gebaat dat zeker onze club in het positieve wordt genoemd en wij zijn het ook aan onze sponsoren verplicht. Zijn het visitekaartje van Zeeland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *